De stichting beschikt over twee fabrieksgebouwen met daartussen een centrale entree met lift. De gebouwen met hun zware houten vloeren en authentieke gevels ademen nog steeds de sfeer van de jaren dertig van de vorige eeuw. 

De gebouwen bestaan uit drie bouwlagen. Op de begane grond staan oude weefmachines opgesteld, terwijl op de eerste verdieping het handwerk en het weven op handweefgetouwen te zien is. 

Op de tweede verdieping bevindt zich de grote ontvangstruimte, de filmzaal en de permanente tentoonstelling 'Van klei tot kamerbreed tapijt'. 

Het Tapijtmuseum begon in het gebouw waarin de eerste tentoonstellingen werden gehouden. Het was een oud fabriekspand aan de Klaas Benninkstraat met drie bouwlagen, dat in 1938 werd gebouwd voor 6.300 gulden. Het gebouw diende bij de ingebruikneming als opslagplaats voor biezen en als werkplaats voor de fabricage van biezenmatten. Een jaar later werden er op de begane grond een viertal kokosweefgetouwen geplaatst. 

De ontwikkeling van het museum was zeer succesvol. De Stichting Vloerbedekkingmuseum Genemuiden kocht het pand in 1991. In 1994 kocht de stichting een aangrenzend pand voor huisvesting van de entree. Vervolgens werd in 1999 een daaraan grenzend fabriekspand gekocht. Hiermee was de cirkel rond.

De stichting heeft nu de beschikking over twee fabrieksgebouwen met daartussen een centrale entree. Het aantal vierkante meter vloeroppervlak werd uitgebreid van 230 tot 1400 vierkante meter. Bij het uitvoeren van bouwkundige voorzieningen stond bescherming van het karakter van de fabrieksgebouwen voorop. De gebouwen met hun zware houten vloeren en authentieke gevels hebben nog steeds de sfeer van de jaren dertig. Daarentegen is de centrale entree modern uitgevoerd. 

Indeling van het gebouw 
Beide fabrieksgebouwen en de centrale hal bestaan uit drie bouwlagen. In het gebouw waar het museum begon, is de tweede verdieping ingericht als ontvangstruimte met dia- en videoapparatuur, het interieur van een eenkamerwoning, een aantal vitrines met verschillende voorwerpen, foto’s en een keuken. 

Op de eerste verdieping is de verwerking van biezen tot rolmatten, vlechtmatten, stoelzittingen en gebruiksvoorwerpen te zien. Bovendien wordt op een aantal primitieve houten weefgetouwen en een pennenraam het weven van kokosdeurmatten getoond en verder het afkanten daarvan. Bijzonder zijn twee modellen van weefmachines voor de kokosindustrie en een spoel- en pijpmachine, die in bedrijf kunnen worden gesteld. Er zijn ook verschillende producten tentoongesteld. 

Op de begane grond staan machines voor het weven van kokosmatten, kokoslopers en kokos- en sisaltapijt. Verder andere aan de kokosindustrie verwante machines en zaken. Kortom: er is sprake van een vrijwel compleet kokosfabriekje. Alle machines zijn in goede staat van onderhoud en operationeel. 

In het andere fabrieksgebouw is de tweede verdieping vrijwel helemaal ingericht als tentoonstellingsruimte. Permanent is een tentoonstelling over de ontwikkeling van allerlei soorten vloeren en vloerbedekking te zien: leem, plavuizen, hout, enz. In dezelfde ruimte worden ook regelmatig wisseltentoonstellingen gehouden.

Op de eerste verdieping bevindt zich de bibliotheek en archiefruimte met een kantoor. Een ander deel van die verdieping is ingericht met bijzondere weefgetouwen. 

Centraal ligt de hal met een balie, een grote kluis, het trappenhuis, de lift, de garderobe en de toiletten. Bijzonder is een groot mozaïek op een van de wanden, dat het oogsten van biezen uitbeeldt.


Openingstijden

Het gehele jaar
Dinsdag: 13.30 - 16.30 uur
Zondag: gesloten
27 april tot 1 oktober
Dinsdag: 13.30 - 16.30 uur
Zaterdag: 13.30 - 16.30 uur
Exra opening
Zie de agenda

Reserveren Toegangsprijzen Museumwinkel Contact