In 1985 kwam een groep Genemuidenaren, verenigd in de Stichting Stadswacht op het idee om de ontwikkeling van de vloerbedekkingsindustrie in Genemuiden vast te leggen. Om te beginnen werd een tentoonstelling georganiseerd van alle materialen die nog voorhanden waren.

Deze expositie, getiteld ‘Vloerbedekking vroeger en nu’ was van hoog niveau en werd zo enthousiast ontvangen, dat men besloot door te gaan met plannen te ontwikkelen voor een Tapijtmuseum.

De Stichting Vloerbedekkingmusuem werd in het leven geroepen en men ging van start met het uitwerken van de plannen.

Geschiedenis van het Tapijtmuseum 
In 1983 werd de Stichting Stadswacht Genemuiden opgericht om cultuurhistorische zaken, onder andere op het gebied van nijverheid, te behouden voor komende generaties. In 1985 werd met een ploeg vrijwilligers een actieve campagne gehouden om werktuigen en andere zaken met betrekking tot de vloerbedekkingsindustrie te inventariseren en te verwerven. Daarbij bleek duidelijk dat het vijf voor twaalf was. Die actie resulteerde op 2 mei 1986 in de opening van de tentoonstelling ‘Vroeger en Nu’ in een oud fabriekspand aan de Klaas Benninkstraat. 

De expositie toonde de ontwikkeling van vier eeuwen. De tentoonstelling werd in 1987 herhaald. Vanwege het succes besloot de Stichting Stadswacht in dat zelfde jaar in Genemuiden een vloerbedekkingmuseum te stichten, waarin de groeiende collectie permanent tentoongesteld kon worden. 

Waar zou dat beter tot zijn recht komen dan in Genemuiden: het centrum van de huidige tapijtindustrie. Er werden contacten gelegd met het gemeentebestuur, het bedrijfsleven en personen benaderd voor een commissie van aanbeveling. Als doel werd gesteld een totaalbeeld te geven van de ontwikkeling van vloerbedekking in het algemeen en in het bijzonder de ontwikkeling in Genemuiden. Dat resulteerde in een plan van aanpak, waaronder een verbouwings- en financieringsplan en een begroting. 

Er kwam een promotieboek en er ging een perscampagne van start. Op 6 mei 1988 werden de plannen voor een vloerbedekkingmuseum in Genemuiden gepresenteerd. Tegelijkertijd opende men in het hiervoor genoemde fabrieksgebouw de tentoonstelling ‘Van biezenmat tot kamerbreed tapijt’. Door de Stichting Stadswacht werd op 28 juni 1988 de stichting Vloerbedekkingmuseum Genemuiden opgericht om het museum te exploiteren. Het huidige beleidsplan omvat de periode 2005-2009. 

Openingstijden

Het gehele jaar
Dinsdag: 13.30 - 16.30 uur
Zondag: gesloten
27 april tot 1 oktober
Dinsdag: 13.30 - 16.30 uur
Zaterdag: Tijdelijk gesloten
Extra opening
Zie de agenda

Reserveren Toegangsprijzen Museumwinkel Contact
Wilt u het Tapijtmuseum financieel steunen met een eenmalige gift

Scan de QR-code en geef met de GIVT app.

(Aftrekbaar als culturele ANBI gift)
QR code

Meer info over het museum? Klik op onderstaande foto's!